Thursday, 14 August 2014

~~ kesan pengambilan panadol ~~

Panadol merupakan ubat yang paling selalu kita makan tak kira lah sama ada untuk mengubati demam atau pon sebagai ubat tahan sakit.

Adakah kita semua tahu bahawasanya panadol yang selalu kita ambil ini merbahaya pada tubuh badan dan hanya mampu menutup saraf sakit buat sementara.

Sakit tidak akan hilang malah panadol tersebut boleh menjadi racun di dalam badan..ibarat bom jangka yang akan meletup pada bila-bila masa.Mengikut statistik, panadol atau ubat tahan sakit yang lain adalah merupakan salah satu bahan utama orang membunuh diri. 

Malah, panadol juga merupakan punca kematian tertinggi akibat keracunan disebabkan tersalah makan oleh kanak-kanak. 

Tapi kenapa panadol berbahaya?
# Panadol@ paracetamol atau nama saintifiknye acetaminophen merupakan salah satu painkiller utama yang sering diambil untuk menghilangkan sakit.

Panadol dikira efektif dan lain dari painkiller yang lain (ponstan, tramal,) kerana ia bertindak terus ke saraf tunjang untuk menghilangkan rasa sakit.

Panadol dikatakan lebih berbahaya dari penyalahgunaan steroid adalah kerana panadol mudah didapati serta dijual di merata tempat.

Maka, kebanyakan orang yang ingin membunuh diri memilih panadol disebabkan faktor ini. Panadol@ paracetamol berbahaya jika diambil selalu, ataupun diambil sekaligus.

Had atau limit bagi seseorang dalam masa 24 jam untuk menyebabkan ketoksikan hati adalah 7.5 g (atau = 13 biji ).

Pengambilan yang kerap boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk. Seringkali kita dengar orang yang cuba membunuh diri dengan menelan 40 biji panadol, tidak mati, tapi orang itu hatinya akan rosak teruk.

Ini kerana, panadol akan dikumuhkan di hati. Pengumpulan panadol@paracetamol akan menyebabkan lebihan dan menyebabkan keracunan di hati.

Doktor sendiri pun tidak mahu mengambil panadol kalau mereka sakit kepala bahkan mereka beralih kepada pengubatan alternatif china (dengan rempah2) atau mencari alternatif lain.

Hal ini kerana panadol merupakan racun bagi tubuh, dan membahayakan hati dan menurut para doktor, panadol akan terhimpun dalam tubuh sekurang-kurangnya  selama 5 tahun.

Seperti yang sudah dijelaskan oleh para doktor bahawa sakit kepala, hal itu disebabkan oleh ketidakseimbangan elektron/ion di otak. Sebagai solusi alternatif untuk menangani masalah ini mereka menyarankan untuk membeli 1 atau 2 botol minuman isotonic dan mencampurnya dengan air dengan perbandingan 1:1 atau 1:2 (1 gelas isotonik dicampur 1 atau 2 gelas air)

Atau kaedah lainnya adalah merendam dengan air hangat kaki anda sehingga menurunkan tekanan darah dari kepala.

Kita semua akan jatuh sakit seiring bertambahnya usia, untuk wanita kita perlu menjalani masa melahirkan.

Bayangkan kita telah cukup banyak menggunakan panadol (penghilang rasa sakit) ketika kita perlu menjalani operasi, kita akan memerlukan jumlah lebih banyak untuk menghilangkan rasa sakitnya.

Jika kita telah menggunakan panadol sepanjang hidup kita (sakit kepala, menstruasi) sepertinya ubat biasa tidak akan berkesan apapun pada tubuh anda kerana tubuh anda sudah terisi dengan panadol dan tubuh anda sudah terbiasa dengan penghilang rasa sakit sehingga memerlukan penghilang rasa sakit yang lebih kuat, morfin ?Oleh itu elakkan memakan pi-pil sebarangan tanpa merujuk pada doktor dab sebaiknya cuba elakkan daripada mengambil PANADOL atau pil penahan sakit jika anda kurang sihat. 

Carilah alternatif lain yang lebih berkesan...


Jika berminat, hubungi saya 
Farah Hassan
shaklee ID 1124151
sms/whatsapp 0174399053
ummuhumaira88@gmail.com

No comments:

Post a Comment